Hellatuvasta Villaksi.

 

VÄRIKÄS HISTORIA

 

Se hurmaavan vaaleanpunainen mutta suorastaan uhmaavan mustakattoinen talo on Villa Eevilä. Nykyisin jo yli 100-vuotias kaunotar.

Kymmeniä vuosia talo on ollut hiljainen, eristynyt ja lähes tyhjillään, mutta aikoinaan Eevilässä on eletty aivan tavallista kodin elämää, johon on kuulunut niin iloja ja suruja kuin onnea ja epävarmuutta. Ja myös pelkoa tulevaisuudesta, sillä 1900-luvun ensimmäiset vuosikymmenet olivat kuohuvaa aikaa. Kaikkialla maailmalla tapahtui paljon vaarallisia ja hyvin ahdistaviakin asioita, kuten myös meidän kotimaassamme Suomessa.

Joka tapauksessa elämä Villa Eevilässä on ollut runsasta, vilkasta ja omalla tavallaan turvallisen rauhallista. Eevilässä on aina ollut selvät säännöt ja siellä on eletty hyvin säntillisesti naapurisopua ja lähimmäisiä kunnioittaen. Siitä taloa asuttaneet voimakastahtoiset naiset ovat pitäneet huolen.

Eeviläläiset olivat myös oman aikakautensa edelläkävijöitä ja talo oli aikoinaan pitkään koko ympäröivän lähiseudun viestinnän keskipiste - todellinen mediacenter. Villa Eevilässä oli nimittäin Oulujoen kunnan ensimmäinen puhelin. Ja se oli ahkerassa käytössä.

 

 

SATUMAINEN HÄÄLAHJA

 

Talon rakennutti turkulainen koneinsinööri ja valtion rautateiden linjakasööri Gustav Leonhard Tallqvist häälahjaksi pojalleen Axelille ja hänen vaimolleen Eville, jonka mukaan herkkäpiirteinen huvila sai myös alkuperäisen nimensä.

Eevilän rakennusvuodeksi arvellaan 1914. Jossakin on mainittu, että jopa aivan vuosisadan alku olisi oikeampi ajankohta, mutta varmuudella sitä ei osata sanoa.

Nuorenparin häälahjan suunnittelijaa ei tiedetä. Oliko kyseessä paikallinen vai ns. ”tullista tullut” suunnittelija, sitä voi vain arvailla. Mutta työnsä hän osasi.  Alun perin vaatimattoman hellatuvan ympärille kehkeytyi muhkea jugend-tyylinen huvila, joka seisoo ryhdikkäästi monimuotoisen tummanpuhuvan mansardikaton suojassa. Alkuperäinen katto on tosin ollut paanua.

Rakennuslupaa tai talon piirustuksia ei ole vieläkään löytynyt, vaikka etsitty on. 1910-luvulla Kiviniemi kuului Oulujoen pitäjään ja maalaiskunnissa tarvittiin tuolloin rakennuslupa yksityistaloille vain eräissä poikkeustapauksissa.

Vanhojen valokuvien ja säilyneen työselityksen mukaan talon jyrkällä katolla, aivan savupiipun kupeessa, on aikoinaan ollut muutaman neliön laajuinen puurakenteinen parveke. Sinne mentiin ullakolta varsin jyrkkiä ja hankalakulkuisia rappusia pitkin ja viimein ahtauduttiin luukun kautta katolle. Ja kun sinne ylös korkealle pääsi, niin sieltä näki merelle. Kattoterassi purettiin myöhemmin noin vuoden 1938 tietämissä.

 

 

TUNTEIKAS NIMENMUUTOS

 

Ensimmäisen emäntänsä mukaan nimetty Villa Eevilä vaihtoi nimeä uusien omistajiensa myötä, kun yksityisopettaja Axel Albert Botvid Tallqvist menehtyi Kiviniemessä keväällä 1921 vain 37 vuoden ikäisenä. Leskeksi jäänyt Evi Tallqvist (o.s. Hellman) joutui pian miehensä kuoleman jälkeen luopumaan kodistaan.

Tuolloin talon osti eläkeasunnokseen Kiviniemessä opettajana toimiva Frans A. Laurin (myöhemmin Lauriala), jonka omistuksessa talo sai nimen Toivola. Ehkä nimi valikoitui kuvastamaan maamme itsenäistymisen jälkeistä aikaa, jolloin veljessodassa kylvetty epätoivo sai väistyä ja Suomen tulevaisuutta rakennettiin suurella sydämellä.

Vuonna 1985 talo siirtyi Kaisu (o.s. Lauriala) ja Aarne Töllin omistukseen. Töllit remontoivat talon huolella sen vanhoja arvoja kunnioittaen apunaan arkkitehti Anna-Maija Ylimaula. Silloin kunnostettiin sisäkatot, vesikatto, portaat, lattiat ja talo maalattiin sen alkuperäisen vaaleanpunaisen sävyn mukaisesti.

 

PALUU JUURILLE

 

Töllin perikunta luopui syksyllä 2017 rakkaasta Toivolasta ja tätä herkkää taloa odottaa nyt aivan uusi tulevaisuus. Moni asia tulee muuttumaan, mutta moni asia tulee varmuudella myös säilymään.

Yksi niistä on toivo, joka elää hyvin vahvana perintönä tässä kauniissa rakennuksessa jatkossakin.

Ensimmäinen taloa kohtaava muutos ei oikeastaan ole edes mikään muutos. Pikemminkin se on paluuta reilut 100 vuotta taaksepäin alkuperäiseen. Nyt kunnioitetun Evi-rouvan mukaan nimensä saanut talo muuttuu jälleen virallisesti Villa Eeviläksi.

 

Idealinja 21, 90420 OULU

Suljettu. Avautuu vk 7!